Praha a Čechy

Brno a Jižní Morava

Olomouc a Ostrava

Plzeň a Karlovy Vary

Hradec a Pardubice

České Budějovice

Části a fungování klimatizace

Co najdete uvnitř klimatizace? A jak vlastně funguje?

Mezi nejpoužívanější typy chladicího zařízení v domácnostech, administrativních budovách i výrobních halách je bezesporu nástěnná klimatizace. Na první pohled u ní poznáte dvě části – vnitřní a venkovní jednotku. Co se ale skrývá uvnitř a jak to celé vlastně funguje? Prozradíme vám to.

Oprava klimatizace

Nástěnná klimatizace se obecně dělí na venkovní a vnitřní jednotku. Ty pak ukrývají další součástky jako je výparník, ventilátor nebo kondenzátor. Jejich vzájemným propojením a souhrou pak celá soustava chladí nebo topí. Obě jednotky jsou propojeny potrubím, kterým proudí chladivo, další nezbytností je kabel propojující desky s elektronikou.

Na jakém principu klimatizace funguje?

Mezi hlavní úkoly klimatizace je odčerpat teplo z místnosti ven. Moderní jednotky fungují i obráceně, otočí směr proudění chladiva mezi vnitřní a venkovní částí, takovému zařízení se poté říká tepelné čerpadlo. Zjednodušeně přečerpává teplo zvenčí do místnosti. Zvládne přitom pracovat i při záporných teplotách pod bodem mrazu.

Naprostým základem v klimatizačním zařízení je chladivo v uzavřeném okruhu. Zajišťuje odvod tepla z jednoho prostoru do druhého.
Naprostým základem v klimatizačním zařízení je chladivo v uzavřeném okruhu. Zajišťuje odvod tepla z jednoho prostoru do druhého.

Proces začíná v kompresoru venkovní jednotky, kde dojde ke stlačení studených par chladiva o nízkém tlaku. Z kompresoru poté vychází chladivo o vysokém tlaku i teplotě, které je přivedeno do výměníku tepla (kondenzátoru). Ten je ochlazován venkovním vzduchem za pomoci ventilátoru, chladivu je tak odebrána teplota. Zároveň tak dochází ke kondenzaci.

Po projití kondenzátorem je chladivo již v kapalném stavu a potrubím se přivádí do vnitřní jednotky. Tam prochází škrtící kapilárou, popřípadě expanzním ventilem, který snižuje tlak chladiva. Zároveň prudce klesne jeho teplota, a to pod teplotu ochlazovaného prostoru. Ochlazené chladivo s nízkým tlakem nadále postupuje do výparníku.

Uvnitř zařízení najdete také řadu filtrů. Ty mají za úkol zachytit prach a nečistoty, ale také zbavit vzduch bakterií i virů.
Uvnitř zařízení najdete také řadu filtrů. Ty mají za úkol zachytit prach a nečistoty, ale také zbavit vzduch bakterií i virů.

Přes stěny výparníku chladivo odebírá teplo okolnímu vzduchu, který je tam vháněn ventilátorem. Na stěnách výparníku se kapalné chladivo odpařuje a odchází odtud v plynném stavu zpět ke kompresoru venkovní jednoty. Celý cyklus pak začíná nanovo.

A jak je to s topením?

Venkovní jednotka obsahuje reverzní ventil, který otočí směr proudění chladiva mezi jednotkami. Princip se od chlazení příliš neliší, ale chladivo prochází obráceně.

Slovníček pojmů:

Okruh chladivazajištuje odvod tepla z jednoho prostoru do druhého
Výparníkřada cívek, kde dochází k proměně chladiva na plyn a zároveň se ochlazuje/otepluje vzduch v místnosti
Kompresoruvádí chladivo do pohybu, zvyšuje tlak plynného chladiva tak, že začne kondenzovat v kapalinu
Ventilátorpřivádí teplý nebo studený vzduch do jednotky a ten nežádoucí zároveň odvádí ven
Expanzní ventilkontroluje tlak chladiva a jeho vstřik do výparníku
Tepelný výměníkvzduch je zde ochlazován/ohříván na požadovanou teplotu, zároveň odvádí kondenzující vlhkost
Vzduchový filtrzachytává nečistoty ze vzduchu uvnitř místnosti
Přídavné filtryjsou napuštěné různými látkami, které zajistí čistý vzduch bez bakterií a virů

 

K chladnému a čistému vzduchu je zkrátka zapotřebí hned několika součástek, které spolu musí bezproblémově spolupracovat. K této souhře můžete přispět, a to pravidelnou péčí o klimatizaci spojenou s odborným servisem a jejím čištěním.