Praha a Čechy

Brno a Jižní Morava

Olomouc a Ostrava

Plzeň a Karlovy Vary

Hradec a Pardubice

České Budějovice

Ekologická likvidace klimatizace

Klimatizace dosloužila. Jak s ní naložit dál?

Koupili jste si klimatizaci a myslíte, že už ji budete mít napořád? Tak to bohužel není, i když se o ní pravidelně staráte, tak jako každé elektrozařízení jednoho dne doslouží. A následné opravy už se vám nevyplatí. Jak s takto vysloužilou klimatizací naložit? Poradíme vám.

Nesprávné místo pro vyhození klimatizace

Při demontáži klimatizace platí stejné pravidlo jako při její instalaci – manipulovat by s ní měl pouze certifikovaný odborník. Přestože zařízení už nemusí nějakou dobu fungovat, pořád obsahuje chladivo, které by při úniku mohlo ohrozit vaše zdraví i životní prostředí. Doporučujeme tedy vždy kontaktovat firmu, která vám jednotky instalovala a objednat si odbornou demontáž.

Klimatizační jednotky spadají mezi elektroodpad, neměly by tedy nikdy skončit v popelnici. Pokud se rozhodnete zařízení demontovat sami, je vždy nutné ho odevzdat na patřičném místě, a to v místě zpětného odběru nebo ve sběrném dvoře. Tam se pak jednotky šetrně recyklují. Zvláštní opatrnost se poté věnuje právě chladivu.

Chladiva používané v klimatizacích patří mezi nebezpečný odpad. Podle toho se k nim musíte chovat.
Chladiva používané v klimatizacích patří mezi nebezpečný odpad. Podle toho se k nim musíte chovat.

V minulosti se běžně používala chladiva na bázi halogenových uhlovodíků s obsahem chlóru, tedy freony. U těchto látek je jednoznačně prokázaný negativní vliv na ozonovou vrstvu. Novější klimatizace využívají chladiva s částečně halogenovanými uhlovodíky, i tak se stále jedná o skleníkové plyny, a tedy nebezpečný odpad. Při likvidaci klimatizace by se mělo postupovat stejně jako například u ledniček. Nejdříve tedy odsát chladivo a následně ho ekologicky zpracovat.

Rozhodně tedy nikdy s klimatizací nemanipulujte sami a ty mobilní neházejte do popelnice. Sice tímto způsobem nějaké peníze ušetříte, ale mohli byste ohrozit své zdraví nebo přispět k poškození ozonové vrstvy. Kontaktujte proto vždy odbornou firmu.