Praha a Čechy

Brno a Jižní Morava

Olomouc a Ostrava

Plzeň a Karlovy Vary

Hradec a Pardubice

České Budějovice

Na čem nešetřit při výběru klimatizace

Kde se nevyplatí šetřit při pořízení klimatizace?

Při výběru klimatizace byste neměli přehlížet jistá kritéria, které by měla splňovat a předejít tak špatnému výběru typu, výkonu i technického řešení. Častá snaha o co nejlevnější řešení na úkor nesprávně zvoleného typu může mít negativní dopady a ovlivnit účinnost celého zařízení. Na co si tedy dát pozor?

Na čem nešetřit při výběru klimatizace

Správný typ

Při výběru správného typu klimatizace, je vždy důležité vzít v úvahu, do jakých prostor ji chcete pořídit. Rychlým a méně nákladným řešením pro vás může být mobilní klimatizace, která se ale při dlouhodobém používání nemusí vyplatit, a to především kvůli poměrně vysoké spotřebě a hlučnosti.

Nástěnná klimatizace je ideálním dlouhodobým řešením do vaší domácnosti. Moderní jednotky umí chladit i topit a mají řadu dalších užitečných funkcí.
Nástěnná klimatizace je ideálním dlouhodobým řešením do vaší domácnosti. Moderní jednotky umí chladit i topit a mají řadu dalších užitečných funkcí.

Pokud hledáte dlouhodobé a úsporné řešení, investujte do nástěnné klimatizace. Ty mají velmi nízkou hlučnosti i spotřebu a nabízí řadu dalších funkcí jako je například topení a čištění vzduchu. Je však nutné vzít v potaz, které stavební úpravy budete chtít udělat. U nástěnných jednotek stačí průraz do zdi. Při pořízení té stropní je nutné počítat s montáží podhledů, což bude mít za následek snížení stropů minimálně o dvacet centimetrů.

Správný výkon

Čím vyšší výkon, tím vyšší pořizovací cena a zároveň položka, kde se nejvíce lidí snaží ušetřit. Jedná se přitom o jedno z nejdůležitějších kritérií, které má značný vliv na fungování zařízení. Především na spotřebu, životnost i hlučnost klimatizace.

Při výběru klimatizace se zaměřte na správný výkon jednotky. Kromě velikosti místnosti hraje svou roli také velikost oken, typ zdiva i budovy a řada dalších faktorů.
Při výběru klimatizace se zaměřte na správný výkon jednotky. Kromě velikosti místnosti hraje svou roli také velikost oken, typ zdiva i budovy a řada dalších faktorů.

Výpočet vhodného výkonu jednotky do vašeho domu bystě vždy měli svěřit odborníkovi. Je totiž zapotřebí vzít v potaz nejen velikost místnosti, ale také orientace a typ budovy, počet a velikost oken, celková izolace, druh zdiva a další tepelné zdroje (počet osob, spotřebiče atd.).

Správný počet jednotek na daný prostor

Představa, že jedno zařízení vám vychladí více místností je většinou nereálná. Takovéto řešení je sice levnější, ale také velmi neefektivní. S vhodným umístěním jednotek vám vždy poradí technik, který zváží uspořádání pokojů a navrhne umístění tak, aby chladný vzduch nezůstával pouze v jedné místnosti, ale posouval se plynule dál, což orientace pokojů ne vždy umožňuje.

Technické řešení a montáž

Při návrhu řešení umístění klimatizace byste se měli vždy snažit o co nejjednodušší možnost. Doporučujeme co nejkratší vzdálenost mezi vnitřní a venkovní jednotkou, kdy předejdete zvýšené pravděpodobnosti úniku chladiva a nevzhledného vedení potrubí v lištách v interiéru.

Samotné potrubí lze nainstalovat také do podhledů nebo zasekat do stěny, ale tato varianta s sebou nese určitá rizika. Pokud totiž budete potřebovat opravu zařízení, je možné, že technik bude k potrubí potřebovat přístup.

Dobrá technická vybavenost

Před nákupem klimatizace si určitě také zodpovězte na otázku, co od ní vlastně očekáváte a k jakému účelu jí budete využívat. Málokteré zařízení se omezuje pouze na funkci chlazení. Nezapomínejte ani na spotřebu a hlučnost zařízení.

Zaměřte se také na kvalitní prachové a přídavné filtry, které vám pomohou k dokonale čistému vzduchu a zbaví vás bakterií, virů, pylu i zápachu. Zajímavý je také ionizátor, který pomáhá filtrům zefektivnit čistění vzduchu na maximum.

Určitě se podívejte také na možnost topení pomocí klimatizace. Tento způsob vytápění je nejen efektivní, ale také můžete ušetřit další finance na účtech za elektřinu.

Šetřit při pořízení klimatizace by se vám zkrátka nemuselo vyplatit. Stačí si vybrat správný typ a výkon. Jenom tak budete s jejím používáním spokojení a užijete si klimatizovanou domácnost plnou čistého vzduchu.