Praha a Čechy

Brno a Jižní Morava

Olomouc a Ostrava

Plzeň a Karlovy Vary

Hradec a Pardubice

České Budějovice

Nejčastější problémy s klimatizací

Nejčastější problémy s klimatizací a jak je odstranit?

Teče vám z klimatizace voda po stěnách? Sama se vypíná? Nefunguje ovladač nebo samotná jednotka? Nejen tyto situace mohou při používání klimatizace nastat. Řadu ze vniklých problému můžete vyřešit sami i bez odborného zásahu technika. Níže vám poradíme jak na to.

Problémy s klimatizací

Při výskytu jakéhokoli problému doporučujeme nejdříve vyzkoušet restart zařízení. Ten se dělá tak, že klimatizaci odpojíte na jednu hodinu ze zdroje elektrické energie a zároveň vyndáte baterie z dálkového ovladače. Restart může odstranit celou řadu problémů, proto ho při náznaku potíží určitě vyzkoušejte.

Z vnitřní jednotky vytéká voda

Častým důvodem je ucpaný odvod kondenzátu. Zkontrolujte, zda je v pořádku a v hadičce není nic, co by bránilo odtékání kondenzát. Hadička také může být skřípnutá. Potom stačí odstranit nečistoty nebo narovnat hadičku a voda bude zase odtékat správně.

Problém může způsobit také plná nádoba, kam kondenzát odtéká, vzniká tak velký tlak a voda se vrací zpět k vnitřní jednotce. Stejné je to i v případě umístění hadičky do okapu, kde volnému odtoku vody může bránit například spadené listí nebo další nečistoty.

Vytékající vodu z vnitřní jednotky může způsobit i špatně nastavená teplota na zařízení. Pokud je nastavená teplota uvnitř místnosti o dost vyšší nebo nižší než ta venkovní (například deset stupňů a více), začne výměník zamrzat a vzniklé krystalky ledu se za pomoci ventilátoru dostanou k vnitřní jednotce, kde znovu roztají a voda jednoduše vyteče ven. Proto nedoporučujeme ve velkých vedrech nastavení klimatizace pod 22 stupňů. Velké teplotní rozdíly nejsou dobré ani pro vaše zdraví.

Z venkovní jednotky vytéká voda z jiného místa, než obvykle

Z klimatizace při režimu topení odtéká kondenzát z jiného místa než při chlazení. Zatímco při chlazení odtéká husím krkem, při topení je kondenzát odváděn do venkovní jednotky napřímo. Jedná se tedy o naprosto běžný jev.

Hlučná jednotka

Častým problémem je také zvýšená hlučnost venkovní jednotky, který nastává především v režimu topení. Klimatizace je totiž v tomto režimu hlučnější než při chlazení a jedná se o zcela normální jev.

Na vnitřní jednotce nesvítí displej

Namiřte ovladač na vnitřní jednotku a zmáčkněte tlačítko LIGHT, displej by se měl rozsvítit a ukazovat nastavenou teplotu. Zároveň bude na displeji ovladače svítit symbol žárovky.

Ovladač nereaguje na stisk tlačítek

Je nastavený zámek ovladače, pro odblokování namiřte na jednotku a současně zmáčkněte tlačítka + a – na ovladači.

Klimatizace se samovolně zapíná nebo vypíná

Je nastavený časovač. Ten můžete zrušit tak, že namíříte ovladač na jednotku a podržíte současně tlačítka TIMER ON a TIMER OFF po dobu zhruba 5 sekund.

Některé problémy s klimatizací můžete odstranit stiskem jednoho tlačítka na ovladači.
Některé problémy s klimatizací můžete odstranit stiskem jednoho tlačítka na ovladači.

Dalším důvodem k samovolnému vypínání zařízení může být jeho napojení do zásuvky, která nemá dostatečných 230 V. V tomto případě je nutné zapojit klimatizaci do zásuvky s požadovaným napětím.

Klimatizace správně nechladí/netopí

Můžete mít špatně nastavený senzor teploty. Aby se teplota správně snímala, musíte mít na displeji ovladače symbol teploměru v domečku. Senzor poté vnímá teplotu uvnitř místnosti, a tím zajišťuje správný chod klimatizace. Správného nastavení docílíte namířením ovladače na jednotku a 2x stisknete tlačítko TEMP.

Zápach z vnitřní jednotky

Nepříjemný zápach může být projevem ucpaného odvodu kondenzátu. Zkontrolujte ho a popřípadě vyčistěte. Zápachu lze předejít také pravidelným servisem a čištěním klimatizace.

Zanedbané servisní kontroly klimatizace mají za následek sníženou funkčnost zařízení a mohou vést k trvalému poškození jednotky.
Zanedbané servisní kontroly klimatizace mají za následek sníženou funkčnost zařízení a mohou vést k trvalému poškození jednotky.

Některé problémy na klimatizaci zvládnete opravit sami. Nikdy ale nezasahujte přímo do jednotky zařízení. To ponechejte odborníkům, kteří problém odstraní.