Praha a Čechy

Brno a Jižní Morava

Olomouc a Ostrava

Plzeň a Karlovy Vary

Hradec a Pardubice

České Budějovice

Vytápění vašeho domova nebo firmy klimatizací

Vytápění klimatizací představuje moderní a efektivní způsob, jak udržet vaši domácnost, chatu, firmu či kancelář v teplé i příjemné teplotě během chladných měsíců.

Vytápění prostřednictvím klimatizací? Rozhodně doporučujeme

Věděli jste, že klimatizace mohou být velmi efektivním a cenově dostupným řešením pro vytápění? Často se klimatizace spojují především s chlazením, avšak jejich schopnost topit je mnohdy přehlížena. Pokud už máte klimatizaci doma, proč ji nevyužít celoročně? Vytápění prostřednictvím klimatizace nabízí několik výhod, včetně možnosti používat jeden přístroj jako hlavní zdroj tepla.

Vytápění vašeho domova nebo firmy klimatizací je energeticky úsporné | 81klima

Jednou z výhod vytápění klimatizací je jeho rychlost – prostor se ohřeje téměř okamžitě. Efektivita ohřevu závisí na velikosti místnosti a dalších faktorech, které je důležité zvážit při výběru klimatizace. Při pocitu chladu stačí jednoduše aktivovat topný režim na ovladači a teplota v místnosti se rychle vrátí k příjemné hodnotě.

Další předností je možnost selektivně vytápět jednotlivé místnosti. Pokud máte více klimatizací, například v obývacím pokoji a v ložnici, je možné si přitopit pouze v jednom z nich.

Zajímavá je také cena za vytápění klimatizací, protože funguje na principu tepelného čerpadla. V režimu vytápění se moderní jednotky pohybují v energetické třídě A+, některé dokonce i A++. Například jednotka s výkonem 2,5 kW vyrobí za 0,8 kW příkonu celkem 2,8 kW tepla (to je skoro tolik jako ze tří 1 kW přímotopů). Za hodinu vytápění tak můžete zaplatit třeba jen 4 Kč.

Ušetřit však můžete nejen za vytápění klimatizací, ale i při používání dalších spotřebičů. Jak? Pokud si pořídíte klimatizaci na vytápění, můžete od dodavatele elektřiny získat nízký tarif na odběr elektrické energie. Požadavky na získání tarifu má každý dodavatel vlastní, neváhejte se na ně tedy obrátit.

Vytápění klimatizací může být velmi úsporné. Pořízením levného tarifu můžete ušetřit další peníze za elektrickou energii | 81klima
Topení klimatizací může být velmi úsporné. Pořízením levného tarifu můžete ušetřit další peníze za elektrickou energii.

Jak vybrat vhodnou klimatizaci pro vytápění?

Jednotlivé klimatizace se liší v tom, při jaké venkovní teplotě nám jsou schopny generovat teplo v našem bytě či domě. Většina výrobců uvádí, že jejich klimatizace jsou schopny topit až do –15 stupňů venkovní teploty. Bohužel ne vždy nám tato hodnota postačuje, v chladnějších oblastech, např. na horách, se běžně potýkáme s teplotami ještě nižšími. Výrobci na toto reagují a na trhu jsou již dostupné přístroje, které topí až do –25 stupňů venkovní teploty.

Pokud se chcete při vytápění na klimatizaci zcela spolehnout, je třeba důkladně zvážit její energetickou náročnost. Obecně platí, že topení klimatizací, která pracuje na principu tepelného čerpadla je oproti elektrickým přímotopům velmi úsporné.

I zde je ovšem důležité dbát na údržbu klimatizace – zejména na čištění filtračního systému. Znečištěná klimatizace je nejen méně účinná, ale může být i hlučnější a v neposlední řadě také přicházíme o jeden z jejích hlavních benefitů – tedy čištění vzduchu.