Praha a Čechy

Brno a Jižní Morava

Olomouc a Ostrava

Plzeň a Karlovy Vary

Hradec a Pardubice

České Budějovice

Vedra v příštích letech nepoleví

Máme za sebou nejteplejší léto. A bude hůř

Meteorologové a vědci se shodují, že minimálně do roku 2050 bude teplota v Česku i ve světě stoupat. Čekají nás léta s teplotou sahající k 50 stupňům?

Teplota v ČR překonala 35 stupňů Celsia, padlo 15 rekordů. V Česku padla teplotní maxima na třech desítkách stanic. Teploty se dostaly na 39 stupňů, absolutní rekord pro červen byl překonán. Takto vypadaly titulky většinu novin v letošním létě. V příštích letech by se navíc podle vědců měly teploty nejen v České republice zvyšovat.

Země se otepluje, to je dnes již nepopiratelný fakt. Česká republika se pak podle vědců otepluje dokonce rychleji než většina ostatních států. Česko se za sledované období oteplilo o dva stupně, svět se celkově oteplil o 1,2 stupně. Náš stát se tedy otepluje zhruba dvakrát rychleji než svět.

Letošní červenec byl podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru nejteplejším měsícem v historii měření. Průměrná teplota byla letos 15,7 stupně. Jedná se tak prý o dosud nejvyšší zaznamenanou teplotu ve 142leté historii měření.

V posledních letec dochází také ke zvyšování průměrného počtu dní s vysokými teplotami a ke snižovaní těch s nízkými teplotami. Průměrný počet letních dní během roku na celém území ČR se oproti standardnímu období zvýšil o 13, tropických dní pak o šest. Naopak došlo k poklesu průměrného počtu mrazových (o osm) a ledových (o tři) dní.

Od osmdesátých let se nárust teploty nezastavil

Nejdéle fungující stanicí u nás je pražské Klementinum. Z průběhu průměrných ročních teplot vzduchu naměřeních v Klementinu je patrné, že konec 18. století byl provázen nárustem teploty, který byl v polovině 19. století vystřídán poklesem. Od druhé poloviny 19. století se teplota postupně zvyšuje, v polovině 20. století nárust zpomalil, ale od počátku osmdesátých let minulého století začala teplota výrazně narůstat.

Postupný nárust teploty je zřejmý i z porovnání tří posledních padesátiletých období. V letech 1861-1910 byla průměrná roční teplota 9,1 stupňů Celsia. V období 1961-2010 již průměrná teplota dosahuje teploty 10,4 stupňů Celsia.

Jak vypadá naše budoucnost?

Na mezinárodním panelu OSN pro změnu klimatu zazněla předpověď, že už v roce 2030 budou průměrné teploty o 1,5 stupně vyšší, než jsou v současné chvíli. Klimatologové již připravili předpověď i pro Česko v roce 2050.

Podle optimistického výhledu se naše podnebí změní z mírného s teplými léty na mírné s horkými léty. Prakticky jako bychom s posunuli o stovky kilometrů na jih. Průměrná teplota v Praze bude vyšší než v dnešním chorvatském Záhřebu. Krajina ale nebude vypadat jako v přímořských krajích – nemáme moře. Nejvíce se novému klimatu Prahy přiblíží Tbilisi v Gruzii.

A jak bude vypadat počasí? Rekord nyní drží město Dobřichovice – 40,4 °C. Léto bude teplejší o sedm stupňů, v roce 2050 by tedy nový rekord v naměřené teplotě měl dosahovat 47 °C. Bude více tropických dnů a zdvojnásobí se také počet tropických nocí.