Praha a Čechy

Brno a Jižní Morava

Olomouc a Ostrava

Plzeň a Karlovy Vary

Hradec a Pardubice

České Budějovice

Zdravotní přínosy klimatizace

Zdravotní přínosy klimatizace

Dnes se společně podívejme na hojně diskutované téma, kterým je působení klimatizace na naše zdraví. Zaměříme se na přínosy klimatizace, které souvisí se zdravotními benefity, zvýšeným komfortem i zlepšením kvality života.

Filtrační schopnosti klimatizace ocení například alergici

Obecně platí, že klimatizace nám dokáže zajistit tepelnou pohodu jak doma, tak například v kanceláři. Umožňuje nám efektivněji pracovat, lépe se soustředit, nebo si jen užívat příjemné teploty. Klimatizační technologie nám však dokážou nabídnout více.

Čistější vzduch díky filtraci

Klimatizace nám může pomoci v boji s malými částicemi, které poletují ve vzduchu a mohou způsobit dráždění ke kašli, kýchání a obecně zhoršovat projevy alergií. Klimatizační zařízení obsahuje několikastupňový filtrační systém, přes který vzduch prochází a zachytává zmíněné drobné částice.

Jde o účinný systém filtrace, který čistí vzduch od prachu, pylu, smogu, zbytků odumřelé kůže a dalších částeček. Nejvíce tuto funkci ocení lidé s nejrůznějšími respiračními onemocněními, alergici, případně osoby žijící v dlouhodobě znečištěných oblastech.

Prachové filtry uvnitř klimatizace neustále zachytávají drobné částice i nečistoty. Proto byste neměli zapomínat na pravidelné čištění a servis zařízení.
Prachové filtry uvnitř klimatizace neustále zachytávají drobné částice i nečistoty. Proto byste neměli zapomínat na pravidelné čištění a servis zařízení.

Ionizace vzduchu

Nejmodernější klimatizace jdou ještě dál. Ionizují vzduch v místnosti a zaměřují se na boj s bakteriemi, plísněmi a viry.

Ovzduší, které nás venku v přírodě či uvnitř staveb obklopuje, je vždy ionizováno. Ionty můžeme mimo jiné rozdělit na kladné a záporné. Pro zdraví člověka jsou přínosné ionty záporné. Jejich působení pozitivně pocítíme například při procházce v lese. Bohužel ionizaci vzduchu v interiéru negativně ovlivňuje železobetonové zdivo panelových domů, kouření či velká koncentrace lidí v nevětrané místnosti.

Jak tomu můžeme zabránit? Řešením je umělá ionizace vzduchu. Provádí se pomocí generátorů iontů – ionizátorů. Účelem je docílit toho, aby se ve vzduchu objevovalo více záporných iontů. Ionizátor dnes již běžně obsahují čističky vzduchu, které se využívají např. v nemocnicích či sociálních zařízeních, obsahují ho ale i moderní klimatizační jednotky. Přínos ionizátoru můžeme využít doma a samozřejmě i v kancelářích – zvláště tam, kde nelze otevírat okna či jiným způsobem větrat.

Ionizátory se podílejí na čištění vzduchu tak, že negativní ionty se doslova přilepí na prachové částice a bakterie. Negativní ionty způsobí, že jsou částice a bakterie příliš těžké na to, aby dále zůstaly ve vzduchu a jsou zachyceny vzduchovým filtrem.

Moderní klimatizace jsou díky několikastupňové filtraci schopné zachytit naprostou většinu škodlivin ze vzduchu. Zbaví vás tak nejen bakterií a virů, ale také pylu, prachu i smogu.
Moderní klimatizace jsou díky několikastupňové filtraci schopné zachytit naprostou většinu škodlivin ze vzduchu. Zbaví vás tak nejen bakterií a virů, ale také pylu, prachu i smogu.

Někteří výrobci klimatizací mohou kombinovat ionizaci vzduchu s dalším moderním způsobem filtrace. Jde o princip elektrostatického filtru, který k sobě přitahuje drobné částečky vyskytující se ve vzduchu. Nejdříve jsou částečky prachu elektricky nabity a poté zachyceny na sběrné elektrodě. Pravidelným omýváním v mýdlové vodě jsou poté zachycené částečky z elektrody odstraněny.

Dnes jsme zabrousili do méně známých, avšak užitečných funkcí klimatizace. Zmíněné funkce mohou být dobře využity v nemocnicích, pečovatelských domech a všude tam, kde se setkáváme s větším množstvím patogenů.

Ocení je ale i lidé pracující ve velkých společných kancelářích bez možnosti větrání a domácnosti, kde se vyskytuje alergik. Využívejte tedy naplno výhod, které nám klimatizace poskytuje a udělejte si díky ní prostředí kolem sebe příjemnější.